top of page

Biografia

Josep Masats Safont

Josep Masats Safont (Sant Fost de Campsentelles, 24 de juny 1953). Poeta. Llicenciat en Filosofia (UB) i Diplomat en Llengua Catalana (UAB). "Escriu/ estalviant/ la tinta", tal com diu en un haiku. Fa aquesta i d'altres formes poètiques.

Referint-se als haikus, Joaquim Molas escriu: "El poeta, contra les trompetes de la retòrica imperant, la literària inclosa, opta,si no pel grau zero, per la forma sintètica del haiku, en general, per la clàssica del 4-6-4 de Bashoo, que sotmet, com ja és habitual en la tradició japonesa més recent, a tota mena de variacions, si bé mantenint sempre la d'un sandvitx de vers llarg entre dos de curts, a vegades, amb l'afegitó d'una consonància més o menys perduda.

Per definició cada haiku respon d'ell mateix, però, més d'un cop, s'encadenen els uns amb els altres i constitueixen petites sèries monogràfiques de tipus líric o filosòfic". (Pròleg a "Fragments de vidre". Vic: Emboscall, 2008).

Referències:
"Dins de l'instant infinit. Josep Masats i la poesia". Dr. Antoni Isarch Borja.
"Mollet, cronistes, papers i lletres."Centre d'Estudis Molletans-Ajuntament de Mollet del Vallès.2022. Cem@molletdelvallès.cat

Antoni Isarch Borja escriu: "Josep Masats, format en una concepció moderna de la literatura, tendeix a buscar la coherència i el sentit lògic entre les parts i els textos que formen "El penjat"... Aquest marc referencial tendeix a unificar els poemes, que poden llegir-se com "notes preses en un dietari" (Rafart 2005), en un itinerari biogràfic. Els temes predominants del llibre perfilen un fresc de la vida humana, la del "penjat".

Hi trobem el record com a via de construcció de la pròpia personalitat ("Potser m'invento/ records que em fan de vida/ per sobreviure", p. 14); la infantesa com a paradís perdut ("Cavall de fira/ giravontant m'estires/ un fil de vida", p. 28); la mort com un element quotidià i no traumàtic ("Mentre pesa figues/ deixa somnis als seus morts/ per si hi van a viure", p.32); sentiments humans essencials, com l'amor i l'amistat ("Pobre descregut,/ no pots evitar la fe/ en passions i amics", p. 42), i fins algunes incursions de delicada sensualitat ("Cargolet que fuig/  del seu pubis d'or, dibuixa/ l'illa del Tresor", p. 41). La simplicitat només és aparent. La profunditat que hi ateny Masats és certament destacable, com en aquest exemple:

 

No em puc morir,

deixeu-me tornar aire

del vell molí.

(p. 35)

 

Antoni Isarch Borja "Dins l'instant infinit. Josep Masats i la poesia".

Centre d'Estudis Molletans-Ajuntament de Mollet del Vallès.

Col.lecció Vicenç Plantada, vol. 14. 2022.

 

Font Viquipèdia

 

Més informació, consultar:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Josep_Masats_Safont

Gran Enciclopèdia Catalana

Geografia Literaria del Països Catalans

 

 

 

bottom of page